Oktay prijkt trots op de website van het ROC van Amsterdam. Hij volgt er de opleiding tot financieel administratief medewerker. Waarschijnlijk heeft Oktay goed nagedacht voor hij aan de opleiding begon, en uitgezocht hoe groot zijn kans op werk zou zijn. Die is op dit moment best groot, volgens de website Kans op werk.

Maar toen kwam dit bericht:

78% van de mbo-banen in de richting accountancy, finance, economie en recht verdwijnt in de komende jaren

Een conclusie van consultancyfirma Deloitte in hun publicatie State of the state, over  onderwijs en arbeidsmarkt in Nederland.  Volgens dit onderzoek worden maar liefst 286.000 studenten (mbo, hbo en universitair) op dit moment opgeleid voor beroepen die op de nominatie staan te verdwijnen.

‘Met name in het mbo volgen relatief veel studenten een opleiding met een hoog risico, in het cluster van accountancy, finance, economie en recht.’

Daar sta je dan met je mooie opleiding. Overstappen dan maar? Naar de zorg of de ICT? Of meteen door naar het hbo? Pabo misschien?

Was het maar zo simpel. Een paar jaar geleden was er grote werkloosheid onder verpleegkundigen en basisschooldocenten. Wie had kunnen denken dat juist die opleidingen vandaag gegarandeerd tot een baan zouden leiden? Als Deloitte ditzelfde onderzoek een paar jaar geleden had gedaan was de verdeling tussen kansrijke en kansarme studierichtingen heel anders geweest. En als ze het over twee jaar nog eens herhalen, ziet het er waarschijnlijk weer heel anders uit.

Er is veel in beweging in de wereld van werk. Niet alleen op de arbeidsmarkt, maar ook in de manier waarop we samenwerken en hoe het werk is georganiseerd. Het is een cliché om te zeggen dat de veranderingen sneller gaan dan ooit, maar daarom niet minder waar.

Vijf grote trends hebben invloed op de wereld waarin we werken. Trends die van belang zijn voor de studenten van nu: de professionals van morgen. Maar evenzeer voor ons, de professionals van nu.

In het e-boek Vijf trends in de wereld van werk beschrijf ik deze trends, de samenhang ertussen en de invloed op onze manier van werken en leren.  In het boek vind je artikelen, grafiekjes, links naar rapporten, filmpjes en blogs. Informatie, stof tot nadenken en een aanzet om je verder te verdiepen in de veranderende wereld van het werk.

Wil je het e-boek kosteloos ontvangen? Vul het formulier in en je krijgt het meteen in je postvak.