Ik liet alles uit mijn handen vallen en sprong in de auto om naar Hilversum te rijden. Zo blij als een kind: samenwerken met de meester! Het genie van dichtbij aan het werk zien… wat zou ik daar veel van kunnen leren!

Zo ongeveer beschrijft Hennie Vrienten zijn reactie op het verzoek – in 1994 – om Harry Bannink te assisteren met de liedjes voor Sesamstraat en Klokhuis. Vrienten zelf was in de jaren ’80 hét tieneridool geweest als frontman van DoeMaar, had samen met Herman Brood de hit gescoord ‘Als je wint’, had meerdere succesvolle soloalbums op zijn naam en de muziek geschreven voor films als Spoorloos en Oeroeg. Op dat moment in 1994 had Hennie Vrienten, kortom, al meer professioneel succes geboekt dan waar de meesten van ons in hun hele loopbaan van kunnen dromen.

Je zou bijna denken: zo’n man heeft toch niets meer te leren?

In gesprek met Gijs Groenteman vertelt Vrienten hoe hij hoopte achter ‘het geheim van Harry Bannink’ te komen; wat het toch was dat zijn liedjes zo bijzonder maakte. Ook komt ter sprake hoe hij jaren eerder al eens benaderd was door Bannink. Destijds had hij nee gezegd, vooral omdat hij niet durfde. De grote Harry Bannink: die stond op zo’n eenzame hoogte…

De samenwerking, van 1994 tot Banninks dood in 1999, leverde hem niet ‘het geheim’ op, maar wel andere, onverwachte inzichten. “Ik ben er een betere componist door geworden.”

Een prachtig verhaal waar volgens mij meerdere lessen uit te trekken zijn.

1 Al ben je nog zo’n ster in je vak, er valt altijd nog iets te leren
Hennie Vrienten is niet de enige ‘ster’ met blijvende leergierigheid. Over Yehudi Menuhin is een anekdote bekend waarin hem gevraagd werd waarom hij nog dagelijks urenlang technische viooloefeningen deed, toen hij al in de tachtig was. Zijn antwoord, verbaasd: “Waarom? Om beter te worden, natuurlijk!” Nooit op je lauweren rusten. Altijd willen blijven leren. Misschien is dat zelfs wel de houding die je nodig hebt om een ster te worden.

2 Wie durft bewonderen, leert meer
Bewondering is iets anders dan blinde verafgoding. Oprechte bewondering voor iets wat iemand goed kan en ik ook zou willen kunnen, motiveert en inspireert. Het maakt dat ik extra goed oplet. Hoe doet ie dat toch? Bewondering helpt me de drempel over, ik ga erbij zitten en kijk de kunst af. Om het de volgende keer zelf ook zo te proberen.

3 De afstand moet wel overbrugbaar zijn
Bij het eerste verzoek voelde Hennie Vrienten dat de afstand tussen Harry Bannink en hem te groot was: zijn bewondering zou hem in de weg zitten. Je moet de basis goed beheersen om de top te kunnen begrijpen. Ik wil graag beter leren hardlopen, maar als ik probeer het trainingsschema van Dafne Schippers te imiteren loop ik alleen maar blessures op. Maar als ik eens meeloop met een paar toppers van onze plaatselijke atletiekvereniging, kan ik wel degelijk iets leren van hun techniek en trainingsaanpak.

Ben je een ervaren professional en vraag je je soms af wat jij nog te leren hebt?
Wil je je verder ontwikkelen, maar vraag je je af welke kant op, en hoe? Zou je je mogelijkheden willen verkennen? Neem dan contact met me op voor een telefonische meedenksessie. Een intensief half uur waarin we kijken waar je staat en hoe je verder kunt komen. Waarin je aan het denken wordt gezet en waarin je het vliegwiel van je ontwikkeling aan het draaien brengt. Ik geef deze maand weer een meedenksessie cadeau. Meld je meteen aan!

P.S. Nog even iets over wat bewondering vermag. Gijs Groenteman heeft zijn oprechte bewondering voor de liedjes van Harry Bannink omgezet in een fantastische podcast-serie: De Grote Harry Bannink Podcast. En ik heb dan weer enorme bewondering voor de vriendelijkheid, het geduld en het respect (zonder ook maar één moment slijmerig te worden) waarmee Groenteman de- soms al behoorlijk bejaarde – zangers en schrijvers tot verhalen weet te brengen. In 20 afleveringen heeft hij heel verschillende mensen als Loes Luca, Hans Dorrestijn, Edwin Rutte, Bert Plagman (Tommie uit Sesamstraat) en dus Hennie Vrienten geïnterviewd over hun samenwerking met Harry Bannink. Tussendoor worden de prachtige liedjes gedraaid: van Op een mooie Pinksterdag tot en met Johnny Afdruiprekje en nog heel, heel veel meer. Ga vooral luisteren!