Wij doen thuis veel aan duurzame inzetbaarheid. Zo hebben we een salontafel die al meer dan twintig jaar bij ons is. Daarvóór ging hij al een poosje mee bij een ander gezin. Bij hen was hij onderdeel van een linnenkast, pas bij ons heeft hij de overstap naar salontafel gemaakt. Hij doet het nog best; af en toe raakt er een wieltje los, maar dat is altijd nog te repareren. Hij staat niemand in de weg en zolang we niets beters hebben mag hij blijven. 

Duurzaam inzetbaar: nog best ergens neer te zetten.  

Volgens de vakpers is duurzame inzetbaarheid hét HR-onderwerp van 2018. Op Google krijg je ruim 600.000 hits met titels als ‘Maak medewerkers duurzaam inzetbaar’ ‘Vijf tips voor duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers’ ‘Aan de slag met duurzame inzetbaarheid? Zo lukt het wél’.  

Met al die blogs en artikelen is iets opvallends aan de hand: het gaat nooit over de schrijver van het artikel. Het eerste verhaal waarin iemand vertelt hoe ik duurzaam inzetbaar werd moet ik nog tegenkomen.  

Duurzame inzetbaarheid is een term die betrekking heeft op anderen: medewerkers die daartoe met gericht beleid, wortel en stok, overgehaald moeten worden. Schroefje aandraaien, nieuw wieltje eronder. Klaar om nog een rondje te worden neergezet, sorry, ingezet. Ik weet niet hoe het met jullie is, maar mij zou het niet stimuleren als ik op die manier werd benaderd: ‘voor u, over u, zonder u’, placht mijn moeder in zo’n geval te zeggen. 

Als werkgever mikken op duurzame inzetbaarheid getuigt ook niet van bijzonder veel ambitie, als je het mij vraagt. Waarom zou je de lat niet hoger leggen? Als de wereld om je heen in recordtempo verandert: de markt, de technologie, de politieke verhoudingen, noem maar op. Dan ga je het toch niet redden met duurzaam inzetbare medewerkers? Dan wil je toch medewerkers die innovatief zijn, slim, creatief, bevlogen, enthousiast, niet te stuiten, leergierig en ondernemend? Om maar iets te noemen.

In een veranderende wereld heb je mensen nodig die in staat zijn om hun kennis en werkervaring om te zetten in spannende nieuwe concepten. Mensen die niet achteroverleunen bij behaalde successen, maar die uitbouwen wat werkt en dat nog beter maken. Mensen van alle leeftijden, die samenwerken om antwoorden te vinden op de vragen van onze tijd.  

De innovatiekracht van ervaren professionals: dáár heb je in spannende tijden wat aan.  

Je kunt die kracht mobiliseren als je mensen de ruimte en een beetje vertrouwen geeft. Als je ze niet betuttelt met vitaliteitsprogramma’s, maar uitdaagt om slimme oplossingen voor echte problemen te vinden.  

Er zijn mooie voorbeelden van organisaties die dat vertrouwen durven te geven. Bij een ROC hoorde ik onlangs de term ‘doorbraakprojecten’: wie daar een goed plan heeft voor verbetering of vernieuwing krijgt tijd en budget om het voor elkaar te krijgen. Ga er maar mee aan de slag, zoek uit wie je kunnen helpen en kom over een half jaar eens presenteren wat het geworden is. 

Een ander voorbeeld: bij een onderdeel van KPN werd de digitale transformatie op gang gebracht door een team van oudere, volstrekt analoge, technici die de boodschap hadden meegekregen: breng je bestaande werk van iets naar niets en onderweg mag je alles. En je houdt een baan, dus zorg dat je al doende wat opsteekt over de nieuwe manier van werken.  

Wat werkt in deze aanpak is het uitgangspunt dat vrijheid gepaard gaat met verantwoordelijkheid. Je wordt niet afgerekend op een aantal uren of afgevinkte hokjes, zelfs niet op een beloofde uitkomst, maar je committeert je wel aan een echte uitdaging waarvoor je je echt inzet.  

Wat het oplevert is niet alleen een nieuw werkproces, een verbetering of een innovatie, maar ook medewerkers die zich (weer) serieus genomen weten in hun professionaliteit. Die hun jarenlange werkervaring niet onder de bank hoeven te schuiven, maar in het volle licht mogen zetten. Die hun kennis kunnen delen met de collega’s en zelf nieuwe kennis opdoen.  

Ik kan het (nog) niet bewijzen, maar volgens mij levert zo’n aanpak tien keer meer op dan alle duurzame inzetbaarheidsprogramma’s bij elkaar.  

Op dit moment werk ik aan een boek over dit onderwerp: de innovatiekracht van ervaren professionals. Heb je een voorbeeld dat je wilt delen, dan houd ik me aanbevolen! Wil je op de hoogte blijven, meer informatie? Schrijf je dan in voor de Ontwikkelpost of neem contact met me op. 

Ja, ik wil contact